Zăbala

gelence

 

Castelul Mikes a fost ridicat în secolul 15. Aici a copilărit până la vârsta de 10 ani Kelemen Mikes din Zagon, secretarul lui Ferenc Rákóczi II. În 1867 castelul a fost reconstruit de către contele Benedek Mikes. Aici s-au născut mai mulţi membri iluştri ai familiei Mikes, în frunte cu contele Imre Mikó, denumit Széchenyi al Transilvaniei. Parcul englezesc de 34 de hectare este o adevărată rezervaţie. În parc se odihneşte generalul contele Kelemen Mikes, căzut la asediul Sibiului, la data de 21 ianuarie 1849.
Tot aici vom găsi una dintre cele mai impresionante biserici fortificate reformate din Trei Scaune, cu tavanul pictat din secolul 18.
Se mai poate vizita Muzeul Etnografic Ceangăiesc, care este o colecţie şi expoziţie unică despre arta populară şi viaţa de zi cu zi a ceangăilor din Moldova. Viaţa tradiţională moldovenească a ceangăilor se poate admira prin porturi populare, produse meşteşugăreşti şi interioare. În aceeaşi curte se poate vizita o colecţie de istorie locală expusă într-o veche casă secuiască.
 www.csangomuzeum.ro
  
(25 km de Valea Seacă, 30 de minute cu maşina)