Târgu Secuiesc

 


Oraşul a devenit binecunoscut datorită străzilor sale unice şi a trecutului legat de activitatea breslelor. Este numit şi oraşul breslelor, deorece meşteşugurile arhaice sunt cele care constituie istoria locului: în trecut au existat nici mai puţin de 11 bresle în interiorul vechiului oraş. Planul oraşului este unic, centrul este înconjurat de mici străduţe, a căror existenţă datează din secolul 15. Apariţia acestora a avut un motiv foarte simplu: odinioară oraşul a fost un loc de târg, în jurul căreia negustorii şi meşteşugarii şi-au instalat corturile, apoi s-au stabilit aici şi în locul corturilor şi-au ridicat casele de locuit. Astfel că din centrul de astăzi pornesc nenumărate străduţe, a căror locuitori sunt în relaţii foarte strânse unii cu alţii, iar în trecut străduţele erau considerate drept ogrăzi comune.


Alte obiective turistice:

În centrul oraşului se înalţă statuia lui Áron Gábor, legendarul ofiţer tunar al perioadei paşoptiste. După singurul tun fabricat de acesta s-a făcut o copie care se poate vedea la Muzeul Breslelor din oraş. Tunul a fost turnat în anul 1971, folosind donaţiile de aramă ale concitadinilor.
Muzeul Breslelor din Târgu Secuiesc a fost deschis publicului în 1972, după antecedente ce datează din anii 1930, locaţia fiind vechea Casă de consiliu. Obiectivele muzeului sunt prezentarea materialului istoric legat de meşteşugurile locale, precum şi conservarea şi cercetarea culturii şi patrimoniului burghezesc ce s-a născut din aceste meşteşuguri. Totodată muzeul acordă o atenţie sporită spiritului anilor 1848–1849 şi locaţiilor memoriale legate de acestea. Din punctul de vedere al istoriei vestimentare se remarcă colecţia vestimentară efectuată la scară mică, la dimensiunile unor păpuşi, rezultând o colecţie de 350 de păpuşi denumite Zsuzsi şi Andris. Tot aici vom regăsi salonul foto al renumitei familii de fotografi Bogdan, o adevărată lecţie de istorie a fotografiei.
Biserica reformată din oraş a fost ridicată în locul unei biserici medievale în anul 1783. A fost distrusă în marele incendiu din 1834, şi reconstruită până în anul 1838.Cartierul vechi numit Canta adăposteşte biserica catolică Sfânta Treime, care prezintă valenţe ale barocului. În vecinătatea bisericii se află clădirea călugărilor minoriţi, iar vizavi liceul teoretic ce poartă numele lui Mózes Nagy.

(10 km de Valea Seacă, 15 minute cu maşina)

 

Itt vagy: Obiective Turistice Monumente Târgu Secuiesc