Pasul Oituz

 

Valea Oituzului a fost întotdeauna una dintre cele mai importante porţi ale Transilvaniei. O parte a strămoşilor maghiari au sosit în ţară pe aici, apoi au urmat şi cetele de turci şi tătari, în 1466 armata lui Matei Corvin a trecut pe aici spre Moldova, iar în 1576 a trecut pe aici şi István Báthori în drumul său pentru a deveni rege al Poloniei. Contele István Széchenyi a plănuit calea ferată să treacă pe aici în direcţia Galaţi.

 

Pasul a fost locul unor bătălii sângeroase atât în perioada paşoptistă cât şi în timpul celor două războaie mondiale. Trupele româneşti au înaintat pe aici în anul 1916, iar în august 1944 batalionul 24 de vânători de frontieră şi compania secuiască au dat piept cu trupele româneşti şi ruseşti.
La poarta pasului, în zona montană Răchitiş regăsim ruinele Cetăţii Rákóczi, respectiv hotarul de o mie de ani. La începutul secolului 20. se mai vedeau foarte bine zidurile laterale şi bastioanele, însă astăzi vom găsi doar câteva pietre. Conform tradiţiei, cetatea a fost construită de György Rákóczi I., dar a exitat încă din secolul 16., din vremea lui Gábor Bethlen. A fost ocupată şi distrusă de către turci în anul 1788.

 

(35 km de Valea Seacă, 40 de minute cu maşina)

 

Itt vagy: Obiective Turistice Excursii Pasul Oituz