Zona Ghimeşului

 

Conform originii numelui – bazată pe similarităţi fonetice – Ghimeş este locul unde sunt mulţi cerbi (în maghiară “gímszarvas” înseamnă cerb carpatin). Valea a fost populată parţial de refugiaţi ciucani şi parţial de refugiaţi moldoveni. Aici vom regăsi poezie populară arhaică extraordinar de bogată şi o tradiţie legată de dansul popular impresionantă.
Ceangăii din Ghimeş susţin că strămoşii lor au fugit din faţa serviciului militar şi s-au refugiat în această zonă, iar şi originea cuvântului ceangău se leagă de acest fapt: ceangău este cel care a „ceangăit” (a plecat) din comunitatea sa natală. Ceangăii explică similarităţile portului lor cu cel al ceangăilor moldoveni tot cu refugierea lor.


 

Lunca de Sus: Este prima localitate de pe Valea Ghimeşului, care se răspândeşte de la izvorul Trotuşului până la pârâul Boroş. În partea ei numită Valea Gârbea se găsesc formaţiuni stâncoase spectaculoase, dintre care vârful Bagolyvár este cea mai impozantă. Cu ocazia sărbătorilor majore valea este luminată de focurile de veghe ce se aprind aici. O adevărată mândrie a locuitorilor este Casa Clădită pe Stâncă de la Valea Ugra, unde din toamna anului 1994, cu contribuţia neobosită a dascălului şi protopopului Lajos Bezsán a pornit predarea în Liceul Catolic Sfânta Elisabeta cu patru ani.

Ghimeş-Făget: Se situează la ieşirea de jos a pasului Ghimeş, la „hotarul de o mie de ani” al Ungariei istorice. Denumirea ei sub forma de „Gijmes” este cunoscută din anul 1600, fiind cea mai veche localitate a regiunii. Vechea biserică datează din 1782, iar registrul ei din 1785. Cea mai mare biserică a localităţii, cea romano catolică este numită „biserica mare din Ghimeş” şi a fost construită între anii 1974 şi 1976, datorită muncii neobosite a protopopului şi plebanului Gergely Dani. La Ghimeş-Făget, pe partea dreaptă a pasului se mai văd ruinele cetăţii Rákóczi, care a fost ridicată de principele Gábor Bethlen şi nu de familia Rákóczi. Mai târziu a fost consolidată de mai multe ori de către austrieci. A avut rolul de loc de pază, dar a avut mai mult legături comerciale decât militare.

 

(cca. 100 km de Valea Seacă, 90 de minute cu maşina)

 

Itt vagy: Obiective Turistice Excursii Zona Ghimeşului