Lacul Rosu

 

Situat la o distanţă de 24 km de Gheorghieni, Lacul Roşu este cel mai frumos lac de baraj natural din Transilvania, la o altitudine de 983 m.
Lacul s-a format în anul 1837, prin surparea unui flanc al Muntelui Ghilcoş după ploi îndelungate. Astfel s-a închis valea unde curgeau patru pârâuri. Numele său provine de la Pârâul Roşu, care traversează straturi de culoare roşie cu oxizi şi hidroxizi de fier.

 

Legenda spune, că în momentul catastrofei în vale s-ar fi aflat turme de oi, care au fost înghiţite de pământ împreună cu ciobanii, iar sângele a colorat apa lacului pentru o perioadă îndelungată – de aici derivă numele lacului. (gyilkos: ucigaş).
Originalitatea şi mirajul lacului este dat de suprafaţa de apă cu arborii pietrificaţi. Arborii ce ies din apă sunt rămăşiţele pădurii de conifere ce acoperea valea originală. Din păcate această pădure subacvatică dispare tot mai rapid în zilele noastre. Partea de sub apă al arborilor este conservată de apa cu oxizi şi hidroxizi, însă partea deasupra apei este constant măcinată de îngheţ-dezgheţ şi putrezire. Pe fotografiile de la începutul secolului 20. se mai văd foarte bine buştenii de 3-5 m înălţime, care astăzi de-abia ajung la 30-50 cm.
Frumuseţea lacului este accentuată şi de masivii de calcar care îl înconjoară: Muntele Ghilcoş (1381 m), Suhardul Mic (1352 m), Suhardul Mare (1507), respectiv Licaş (1676).

 

(135 km de Valea Seacă, 2 ore cu maşina)

 

Itt vagy: Obiective Turistice Excursii Lacul Roşu