Fontos

Románia

Az ország 2007. január 1-jétől az Európai Unió tagja.

Időzóna:

EET (UTC+2), Magyarországhozt képest +1 óra

Pénznem:

Román lej RON; 100 Ft. kb. = 1,50 RON, Váltani lehet a városi valutaváltókban ahol már nem számolnak fel kezelési díjat.
Székelyföldön szinte mindenhol fizethetünk forinttal esetleg euróval is a szállásért.

Határátlépéskor Románia EU-tagsága révén a határállomásokon formális vámellenőrzés nincs. Útlevél helyett elegendő az érvényes személyi kártyájukat (igazolványukat) felmutatni.

Útdíj:

Romániában minden autósnak úthasználati díjat kell fizetni, amely valamennyi útra érvényes. Pár száz forint, de csak néhol lehet kiváltani a matricát. Ajánlatos a határátlépés után azonnal az első PETROM kútnál kiváltani, s felragasztani a szélvédőre. A vásárlásnál kapott nyugtát is meg kell őrizni.

Időjárás:

Az időjárás az erdélyi településeken jóval hűvösebb mint Magyarországon. A magas hegyek környékén, Székelyföldön, a Kárpátokban az esti órákban még nyáron is lehül a levegő. Ezért a többnapos túrákhoz érdemes néhány hő szigetelő, polár felsőt hozni.

Télen a kissebb, az erdei utak hólánc nélkül járhatatlanok. Érdemes mindenre felkészülni.

Üzemanyag:

Nem sokkal olcsóbb mint Magyarországon, a nagy hálózatok kútjainál, a főutak mellett jó a minőség is. Erdély, s Székelyföld területén már rengeteg MOL kút is van, de a forgalmas PETROM kutak is jók.

Éttermek:

A szálláshelyek közvetlen közelében nincsenek éttermek. Ha gyertyafényes vacsorára vágynak, akkor Kézdivásárhelyen találják meg számításaikat. A következő éttermeket ajánlom: Bujdosó vendéglő, Székely vendéglő, Rózsa vendéglő, Taverna. Ha szórakozni szeretnének, akkor érdemes a ForYou Club-ot, vagy a Mimella Club-ot kipróbálni.

Telefon:

A mobiltelefonok szinte mindenhol rendelkeznek térerővel. Főleg a Vodafone hálózathoz tartozók, hiszen az elmúlt évben több száz új antennát szereltek fel az országban. Romániába érve, a szerződéses alapon működő készülékekről ugyanúgy kell tárcsázni, mintha Magyarországon tartózkodnának. A feltöltő kártyás telefonok romániai működéséről, a magyarországi telefonos szolgáltatók tudnak felvilágosítást adni.

Itt vagy: Információk