Ghelinţa

 

Satul se situează la poalele Munţilor Muşat, Astig, Bonia şi Zarnea, într-un peisaj pitoresc.

 

Cea mai mare valoare culturală a locului este biserica monument din partea numită „Felszeg”, a cărei pietre de temelie datează din secolul 13. Biserica străveche este înconjurată de un zid de piatră, iar turnul porţii adăposteşte un clopot din secolul 18, cu ornamentică renascentistă.
Biserica a fost înălţată în cinstea Sfântului Imre, iar sanctuarul în formă de semicerc, nava bisericii, respectiv deschiderile din sud şi vest datează din secolul 13. În secolele 15–16. a fost ridicat un sanctuar gotic mai mare, purtând inscripţia: 1503. Biserica a fost consolidată în anul 1628, iar amintirea acestui fapt este păstrată de inscripţia unei casete pictate de pe tavan. După fabricarea tavanului pictat, compus din 103 de casete, a avut loc construirea zidului din jur. Oltarul principal şi cele secundare au fost construite la sfârşitul secolului 18., pictura făgăduinţei de pe oltarul principal îl înfăţişează pe Sfântul Imre.

În anii 1900 au fost descoperite fragmente de pictură şi pe peretele exterior al bisericii. Pe frescele peretelui vestic se poate vedea unul dintre legendele apostolului Sfântul Iacob, iar dedesubt scene din Noul Testament. Şirul picturilor este continuată cu Patimile lui Hristos pe partea nordică a navei, iar deasupra acesteia se poate vedea fresca despre legenda Sfântului László, căreia i se datorează faima acestei biserici. Peretele sudic conţine detalii din Judecata de apoi.


(22 km de Valea Seacă, 30 de minute cu maşina)