Haszmann Pál Múzeum

Haszmann Pál tájmúzeum: A múzeum épületében található anyag Felső-Háromszék népművészetének legszebb darabjait mutatja be: székely festett bútorok, kályhacsempék, szőttesek, stb. A múzeum épületét szabadtéri kiállítás veszi körül, ahol e térség helyreállított, monumentális székelykapuit és a népi építkezés (lakóházak, malmok) emlékeit láthatjuk. Az udvaron egy szabadtéri sírjel-, sírkő- és faragott fejfa-gyűjtemény és egy nagyon gazdag mezőgazdasági szerszám- és gépkiállítás is található.

 

Ika vára: A XIII. századból származó vár a Nagy- és Ika-patakok által közrefogott Várbércen áll. Hajdanában a bércet egy 200 méter hosszú és 10 méter széles várfal koronázta, melynek két végén egy-egy kör alakú torony állt. Mára már csak az egyik maradt meg és a várfal is elpusztult.

A várhoz és építéséhez számos legenda is fűződik. A vár környéki molnárok körében még él a hagyomány, miszerint a torony alatti pincékben kádakban áll a kincs, amit két - egy veres és egy fekete - mérges kakas őriz, s mikor az egyik alszik, a másik ébren van. Ha valaki megközelíti a pinceajtót, az őrkakas kukorékolni kezd, és a vasajtó rögtön becsapódik.

 

Táv:Szárazpataktól 20 km-re, fél óra autóval.