A malom


A panzió mellett található a szinte 100 éves malom, amelyről a panzió is az elnevezését kapta. A lassan egy évszázados aktív szolgálattal rendelkező malomot nem csak hasznossága, hanem a környékünkön egyedülállónak tekinthető régisége, hagyományőrző módszere is elismerté teszi. Látogatóink igénye szerint bemutatjuk a működését és személyesen is betekintést nyerhetnek történetébe.

A malom múltjának rövid története:


1922 ben kezdték építeni a vizi malomot és a munkálatok 1924-ben fejeződtek be. Működtetése egy FRANCIS típusú turbinával történik, ami nagyobb erőforrás, mint egy hagyományos vízkerék. A malom a következő gépekkel van fölszerelve: egy köves malom, mellyel régen kenyérhez való gabonát őrölték, majd kézi szitával kiszitálták a kenyérnek való lisztet. A malom a ‘20 as években modernnek számított, hiszen akkor a köves malmot 2 db hengerszék helyettesítette. (A nagy hengerszék1923-ban, a kis hengerszék pedig 1912-ben volt gyártva a GANZ nevű gyárban Budapesten. )
A malom érdekessése, hogy minden tengely, ami forog az eredeti síkcsapágyakon forog és minden gép borszíjjal van meghajtva a turbina által hajtott főtengelyről. A malomba van szerelve egy 1916-ban gyártott GANZ egyenaromú dinamó, 8 kw 110 wolt es 74 Ah áromot csinál mellyel régebben meg a malom és a körülötte levő épületek áram ellátása volt megoldva.
A malom mindig a csálad tulajdonát képezte, még az állaLmosítaskor sem került az ország vagyonába, köszönetettel tartozva ezért idősebb Lukács István (született 1933)  gondoskodásáért, aki 3 évet állt perben az állammal.  A hosszas ügyintézés után végül megnyerte a pert és a malom 1965-tól újra folytathatta tevékenységét.

Itt vagy: A panzió A malom