Kézdivásárhely

 


Kézdivásárhely az Európa szinten egyedinek minősíthető udvartereinek és céhes múltjának köszönhetően vált ismertté. Céhes városnak is nevezik, hiszen ezek az ősi mesterségek alkotják a város történelmét, hajdanán 11 céh létezett a város határain belül. A város felépítése egyedülálló, a központot udvartereknek nevezett kis utcák veszik körül, melyeknek keletkezése a XV. századra visszavezethető. Kialakulásuknak oka egyszerű, a város régen piactér volt, amely köré az árusok, mesteremberek sátrakat állítottak, majd letelepedtek és felépítették házaikat. Ebből adódik, hogy a mai központból rengeteg kis utcacska indul ki, melynek lakói szoros viszonyban állnak egymással, régen ez az utca közös udvarnak is számított.

Kézdivásárhely további látványosságai:

A város központjában látható Gábor Áron, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc legendás ágyúöntője és tüzértisztjének a teljes alakos szobra. A Gábor Áron műhelyében készült ágyúk egyetlen fennmaradt példányáról készült másolat a kézdivásárhelyi Céhtörténeti Múzeumban tekinthető meg. Az ágyút 1971-ben öntötték a kézdivásárhelyi polgárok réztárgy-adományait felhasználva.


Kézdivásárhelyen az 1930-as évekre visszatekintő előzmények után 1972-ben a Székely Nemzeti Múzeum részlegeként az egykori városi Tanácsházbnan nyílt meg a Céhtörténeti Múzeum, amely célja a helyi kézművesség emlékanyagának bemutatása, valamint az ebben gyökerező polgári kultúra és épített örökség ápolása, kutatása. Az intézmény fontosnak tarja az 1848-49-es szabadságharc szellemiségének és emlékhelyeinek megőrzését. Viselettörténeti szempotból lényeges feladat a babaméretű népviseleti gyűjtemény gondozása és bemutatása, a múzeum legismertebb kollekcióját képezi. Mintegy 350 darabos „Zsuzsi és Andris” névre keresztelt babaméretű viseletgyűjteményt tartalmaz a kollekció. A múzeum szakembereit dicséri a neves Bogdán fényképészcsalád napfényműterme is, amely ma már fotográfiatörténeti kiállítóhely.


Református temploma 1783-ban épült a középkori templom helyére. Az 1834. évi nagy tűzvészben leégett, újjáépítése 1838-ra fejeződött be.


A Kanta nevű régi városrészben van a barokk ízlésű római katolikus Szentháromság-templom. A templomhoz kapcsolódik a minorita szerzetesek rendháza. Átellenben, a Nagy Mózes nevét viselő elméleti líceum épülete található.

Táv:Szárazpataktól 10 km-re, 15 perc autóval.

 

Itt vagy: Látványosság Nevezetességek Kézdivásárhely