Vargyas

 

A településen található Daniel-kastély a XVI-XVII. századi reneszánsz, majd a barokk és klasszicizmus elemeit őrző épületegyüttes. Első írásos említése 1580-ból való, ekkor már állott a kastély, amit később többször átépítettek. Az épületen érdemes megnézni a szép reneszánsz ajtókereteket, illetve az elülső oldalon a Daniel-Perki kettős címert. A kastélyban jelenleg a helyi önkormányzat működik. A park egy arborétum-maradék ritkaságait, díszfáit őrzi. Itt találjuk a vidék egyetlen piramidális tölgyét, de van itt két vérbükk, egy cukorjuhar, egy - népi nevén - "szomorú kőris", szürke nyárfa és platánlevelű korai juhar is.

 

Az unitárius templom 1813-1820 között épült, falaiba beépítették a régi, ún. alszegi unitárius templom néhány kőből faragott emlékét. A templombelsőben festett kazetták, pad és karzatmellvédek vannak, melyeket többnyire a Sütő család tagjai készítettek. Tornyában műkincs értékű harang van, amit 1815-ben készült.

A falutól nem messze található a Vargyasi-szurdok, melyet csak ebből az irányból lehet autóval megközelíteni (erdészeti út, 11 km). Ez a Székelyföld egyik legjelentősebb karsztvidéke, mintegy 122 barlangot és kőfülkét tart nyilván benne a szakirodalom. Legnagyobb barlangja az Orbán Balázs-barlang.

 

Táv:Szárazpataktól 80 km-re, 1 óra 15 perc autóval.