Vârghiş

 

În localitate se află Castelul Daniel, un complex de clădiri din secolele 16–17, cu elemente renascentiste, apoi baroce şi clasiciste. Prima sa atestare documentară datează din 1580. Merită de văzut pervazul uşilor renascentiste, respectiv stema dublă Daniel–Perki din partea frontală. În prezent în castel funcţionează birourile administraţiei locale. Parcul păstrează câteva rarităţi, amintiri ai unui parc dendrologic. Aici vom găsi singurul exemplar din regiune al stejarului piramidal, dar sunt şi doi fagi purpurii, un paltin argintiu, un plop cenuşiu şi un arţar.
(85 km de Valea Seacă, 75 de minute cu maşina)

 

Biserica unitariană a fost construită între anii 1813 şi 1820, iar în zidurile ei au fost clădite câteva pietre sculptate din vechia biserică unitariană. În interior vom găsi un tavan pictat cu casete şi elemente sculptate, fabricate în special de membrii familiei Sütő. Turnul bisericii adăposteşte un clopot din 1815, de o valoare artistică-istorică excepţională.

Nu departe de sat se află cheile Vârghişului, care doar din această direcţie se pot accesa cu autoturismul (drum forestier, 11 km). Aceasta este cea mai importantă regiune carstică a Secuimii, literatura de specialitate enumeră 122 de peşteri sau grote. Cea mai mare peşteră este Peştera Mereşti.

 

Szárazpataktól 80 km-re, 1 óra 15 perc autóval.