Miercurea Ciuc – Şumuleu Ciuc

 

Curiozitatea arhitecturală a oraşului, Castelul Mikó astăzi este sediul Muzeului Secuiesc al Ciucului. Legenda spune că a fost clădită în timpul regelui Sfântul Ştefan de către un comandant secui pe numele Mikó, dar pentru că a fost distrusă, căpitanul suprem al Ciucului, Ferenc Hidvégi Mikó a comandat reconstruirea acesteia într-un castel fortificat, lucrările fiind efectuate între 1611 şi 1621. Castelul a fost distrus din nou de către turci, cu prilejul campaniei militare de pedeapsă. Forma sa de astăzi a luat-o în anul 1714, când a fost reconstruit de către generalul imperial Stephan Steinwille. Planurile probabil că urmăriseră forma vechiului castel, dar clădirea renascentistă prădată de ornamentica iniţială, nu şi-a recăpătat splendoarea de odinioară. După această perioadă castelul a îndeplinit funcţii militare. O curiozitate aparte a castelului o reprezintă cele două gemuleţe gotice de pe partea sudică.

 

Şumuleu Ciuc se află la 3 km distanţă de centrul oraşului, astăzi fiind parte a oraşului. Deşi biserica şi mănăstirea sunt mult mai vechi, existenţa lor este dovedită din anul 1442, atunci când din donaţiile lui Iancu de Hunedoara – drept honorariu secuimii Ciucului pentru vitejia arătată în bătălia de la Sântimbru – s-a început construirea unei biserici de piatră în stil gotic pe locul bisericii vechi.
În 1444 papa Eugen al IV-lea a permis organizarea unui bâlci pentru donatori în favoarea bisericii aflată încă în construcţie. Pornirea pelerinajului de mai târziu se datorează miracolelor săvârşite de statuia din biserică. Sfânta Maria a dat curaj secuilor din Gheorgheni şi Ciuc pentru a-şi apăra credinţa şi de a învinge trupele protestante ale lui Sigismund Ioan în sâmbăta rusaliilor anului 1567. În zilele noastre bâlciul de rusalii de la Şumuleu Ciuc devine tot mai mult o sărbătoare a maghiarimii de pretutindeni, fără a ţine cont de apartenenţa confesională.

 

(55 km de Valea Seacă, 60 de minute cu maşina)

 

Itt vagy: Obiective Turistice Excursii Miercurea Ciuc – Şumuleu Ciuc