Cheile Bicazului

 

Cheile Bicazului se compune din trei sectoare: Poarta Iadului, Pridvorul Iadului şi Gâtul Iadului. Cheile, cu stâncile sale de 200-300 m este o raritate naturală a Europei, fiind totodată paradisul căţărătorilor. Mai toate stâncile îşi întorc partea verticală înspre pârâul Bicaz, constituind astfel nişte ziduri înalte. Vârfurile din apropiere au în jur de 1300 m înălţime: Suhardul Mic (1352 m), Făgetul Ciucului (1267 m). Partea cea mai sălbatică a cheilor o reprezintă Pridvorul Iadului.

 

Piatra Altarului (1154 m) este stânca ce iese cel mai mult în evidenţă în Cheile Bicazului. Se destinde vizibil din mediul său, şi parcă domneşte peste întreaga vale. Spre vârful ei pornesc cele mai spectaculoase trasee de căţărare. Unul dintre afluenţii Bicazului este Bicăjelul, a cărei vale se numeşte Cheile Bicăjelului. Pârâul izvoreşte de sub Vârful Tarcău şi îşi continuă cursul într-o vale de 20 km lungime. Cea mai sălbatică parte a văii se află între Suhardul Mic şi Făgetul Ciucului.
Singura peşteră mai cunoscută este Peştera Ghiocelul, a cărei sală de 28 m lungime şi 26 m lăţime a fost descoperită de către nişte elevi în anul 1973. Este acoperită aproape în întregime de formaţiuni de stalactite şi stalacmite.

 

 (140 km de Valea Seacă, 2 ore cu maşina)

 

Itt vagy: Obiective Turistice Excursii Cheile Bicazului