Túrák

There are no translations available.

Túrautak a Székelyföldön

  1.  

Szárazpatak – 1956 emléke ebben a székely faluban, emlékezés opra Benedekre. Kiskászon, búcsújárók emlékháza, ahol a csíksomlyói és a perkői búcsúk tárgyi anyaga látható, széles e táj egyetlen ilyen jelleg- objektuma. Perkő-hegy: innen felső-háromszéki panoráma. Emlékkeresztek a Perkőn, középkori freskók a kápolnában.  Kézdikővár ( kisüsti pálinkakóstoló), Szent Lőrinc szobrának megtekintése, helyi legendák felelevenítése.

Látogatás Kézdiszentléleken. Számos történelmi emlék (pestis-kereszt, hősi emlékmű, Szent István egész alakos szobra, kőbánya) mellett látogatás a Tarnóczy-kastély romjainál, felelevenítjük Kemény Zsigmond Özvegy és lánya regénye alapján a leányrablás történetét.

Városnézés Kézdivásárhelyen. Gábor Áron emléke és a magyar szabadságharccal kapcsolatos objektumok. Tisztelgés a Petőfi-emléktábla előtt. Látogatás a Céhtörténeti és híres Baba-múzeumban. Kirándulás Torjára: a világ legnagyobb székely kapujának és kopjafájának a megtekintése, tisztelgés Apor Vilmos szobra előtt. Székely ínyencségek kóstolója Bálványosfürdőn, a vár története, Bálványosvár legendája, borvízkóstoló. Látogatás a csernátoni Haszmann Pál-múzeumban, Jókai hársfájánál, régi székely kapuk skanzenje, tisztelgés Bod Péter szobra előtt Felsőcsernátonban.

Felső-Háromszéki körút (2.)

Látogatás Esztelneken a Ferences zárdában és a nadréggyárban. Pálinka-kóstoló Veress Zoltán csomortáni főzdéjében. Kézdialmás: tisztelgés a katolikus Kelemen Didák szobra előtt, látogatás Tamás Károly szakrális témájú faragómester műhelyében.

Bereck. Gábor Árom emlékház, szülőház, emlékmű és szobor megtekintése. Hol találkozott Bem tábornok Petőfivel? Erzsébet magyar királyné emlékművének megtekintése, látogatás Ojtozban. Ojtozi emlékművek, hősi temető. Hol volt az Ezeréves Magyarország határa?

Visszatérőben: Szentkatolna, Sz, Bálint Gábor az eszperantó atyja szobrának megtekintése, látogatás az Unesco nyilvántartásában szereplő gelencei freskós templomnál. Zabola: a Csángó-múzeum és a Mikes-kastély megtekintése. Visszatérőben át a Mezőföldön. Hatolykai XVII. századi harangláb, meleg borvízfürdő és mofettázás, Kézdimárkosfalván tisztelgés a nemzet festője Barabás Miklós mellszobra előtt.

  1.   1 napos csillagtúra 

Városnézés Sepsiszentgyörgy megyeszékhelyen. Látogatás a Székely Nemzeti Múzeumban, a református vártemplomban. Városi képtár megtekintése. Rövid kirándulás Sugásfürdőre. Borvízkóstolás, milyen is egy mofetta?  Árkos – látogatás a Szentkereszti-kastélyban, Ceausescu egykori szálláshelyén, unitárius vártemplom.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rövid túra Oltfejben.

Bodok –látogatás a Matild-borvíz palackozó üzemében. A gyulai Henter-család emléke Bodokon. Borvíz-kostoló.

Oltszem: látogatás a Mikó-kastélyban, Napoleon korabeli freskók. Fürdés a Sütei felújított feredőben. 

Málnásfürdőn, a turulmadaras emlékmű. Milyen az a rakottág: - székely ínyencség, levédett hungarikum Mikóújfaluban. Látogatás a sepsibükszádi üveggyártás emléktárgyait bemutató kiállításon. Kirándulás Sepsibükszád- Szent Anna-tó vonalon. A tóval kapcsolatos magyarázatok a tó partján: magassága, mélysége, vizének sajátosságai, kerülete, élővilága, a Szent Anna-tó legendája. Kirándulás idegenvezetővel a Mohos tóhoz. Jégkorszaki növények vizsgálata.

Kirándulás Kilyénbe. A középkori unitárius templom Szent László-freskóinak megtekintése. Szotyor faluban: Hol szállt meg Jókai és Mikszáth? Látogatás a szotyori Nagy kúriában.

Kökös. A Barcaság és a Székelyföld határán. Gábor Áron emléke – a kökösi csata emlékművének megtekintése. Pisztráng-kóstoló Farkasvágón.

Visszatérőben Eresztevényben: látogatás az Óriáspince-tetőn, a háromszéki magyarok világtalálkozójának színhelyén. Körpanoráma Alsó-Háromszékre, a hegytetőn álló emlékek, térplasztikai emlékmű és Gábor Áron síremlékének megtekintése. Dálnok: tisztelgés Dózsa György monumentális szobra előtt szülőfalujában. Arborétum a Bezcássy-parkban, látogatás a dálnoki iskolában és a református templom székely rovásírás-emlékének megtekintése.

  1.  1 napos csillagtúra

A Bodzafordulói-medence, Bodzaforduló, az egykori Magyarbodza város és környéke, a zágoni Mikes és a bodolai Béldi familia tulajdona volt. Mint a történelmi Háromszék területe, mindenütt magyar történelmi emlékek és magyar helynevek vannak. Az említett két család, olcsó munkaerő megszerzése érdekében a XVIII. században Buzau vidéki románsággal betelepítette a vidéket. Zömében román lakta vidéken szép és ikonokkal díszített ortodox-templomok vannak. Tájkép értéke felbecsülhetetlen.

Kirándulás a Bodzakrasznai-szorosba, az ezeréves magyar határhoz, autobusszal. Szent László-kövének és a Szilon-tónak, a völgyzárógátnak a megtekintése. Friss forrásvíz kóstolás a Szikla-forrásból. Ez már Buzau megye területe.

Ismerkedés a hatodi hágóval, körkép nyílik a Dél.Hargita hegységre. Itt van a Hatod-fogadó, tízórázás.

Látogatás  Uzonkafürdőre. Borvízkóstolás a Főforrásból, nyári időben borvizes hideg strandfürdőzésre van lehetőség.  Az Uzonkai borvizes felláp megtekintése, benne a jégkorszaki szibériai hamuvirág, védett növény. Látogatás a Valley-kempingnél. Modern kávézó, vendégló, amit egy holland vállalkozó tart fen. Olimpiai méretű strand, helyi ételek. Látogatás egy hegyi karámhoz, esztenához, zsendice és orda-kóstolás.

Nagybacon-Kisbaconi látogatás. Nagybaconi Nagy Vilmos emlékének idézése emléktáblájánál. Ő volt Horthy Miklós hadügyminisztere. Benedek Elek-emlékház megtekintése. Látogatás a kisbaconi vízimalomban.

Bibarcfalva. Szent László-legendakör falfreskó megtekintése a helybeli református templomban. Látogatás a Biborteni ásványvíz-palackozó üzemben, borvíz és üdítő-kóstolás.

Barót városi séta, Baróti szabó Dávid emléke. Baróti Szabó Dávid mellszobránál a jezsuita költőre emlékezünk. Látogatás Erdővidék múzeumában, a megkövesedett őselefánt kövület megtekintése. Ebéd a Barót városi Rózsa vendéglőben.

Felsőrákos, a külszíti szénbánya megtekintése. Az utunkat folytatjuk Köpecre, ahol az 1848-as emlékmű előtt idézzük a Baj van Köpecen magyar szólásmondás eredetét és tartalmát.

További objektumok, az idő függvényében:

- Miklósvári gróf Kálnoky-kastély és Charles-herceg, az angol trónörökös kedvenc nyaralóháza.

- Borvízkóstolás Előpatak-fürdőn, az új és modern kezelőközpont megtekintése. Visszaérkezés Sepsiszentgyörgyre (Szárazpatakra).

Szárazpatak-Brassó vonalán megtekinthető a Prázsmári vagy a szászhermányi luteránus erődtemplom.

Brassó város bemutatása: földrajzi helyzet, geológiai érdekességek, a Csiga-hegy megtekintése. Körút a városban: látogatás a fekete-templomban, Brassói körkép a Cenk-hegy tetejéről, ahová drótkötélpályán megyünk fel. Hol volt, milyen volt a Cenk-hegyen álló Árpád-szobor?

- Kirándulás Brassó-Pojána magashegyi üdülőhelyre. Lanovkával az 1779 m magas Keresztényhavas tetejére. Csodás körkép a Kárpát-kanyar hegyeire.

- Kirándulás Törcsvárra, a Törcsvári drakula kastély megtekintése. Folytatásként kimegyünk a Törcsvári-hágóra, pihenő az ezeréves magyar határon.

Szárazpatak-Nyerges-tető. A Nyergesi-emlékmű megtekintése, 1849 augusztus 2 idézése, látogatás az emlékparkban.

További megállók:

- Tusnádfürdő bemutatása, városnézés: Csukástó, Millenniumi park.

- Nagytusnád: borvízkóstolás.

- Csíkzsögöd: Nagy Imre képgaléria megtekintése.

- Csíkszereda városnézés: Tapsolótér, a vasútutcai római katolikus templom megtekintése (Tervezte Makovecz Imre).

- Csíksomlyó, a Ferences rendház, a kegytemplom megtekintése.

- Csíkmadéfalva: megálló a madéfalvi veszedelem emlékművénél. A korabeli harcok idézése. Képeslapvásárlás helyben.

- Gyergyószentmiklós: városnézés.

Szent Miklós püspök egészalakos szobrának megtekintése, látogatás az Örmény-templomban és a Tarisznyás Márton Múzeumban.

Gyergyószentmiklós- Gyilkostó útvonal:

- Megálló a Pongrácz-tetőn, körkép a Gyergyói-havasokra, havasi méz-vásárlás.

- Gyilkostó. Ismerkedés az üdülőtelep történetével, Gyilkostó legendája. A tó eredete, hidrológiai és földrajzi adatai, csónakázás a tavon.

- Kirándulás a Békási-szorosba. A szoros kialakulásának geomorfológiai magyarázata. Növényzet és állatvilág, a havasi gyopár és a Ceausescu-villa megtekintése.

Gyalogos séta a Békás-szorosban: Sziklakapu, Oltárhegy, Pokol torka megtekintése. Mititej (román ételkülönlegesség), lakomázás a szoros alsó kijáratánál. Ezeréves magyarhatár.

Visszaindulás Szárazpatakra.

Első megálló a Hargita tetején a Tolvajos-hágón. Kirándulás a Csicsói-Hargita lábánál fekvő Hargita-fürdőre, az Úz Bence-menedékház megtekintése.

További megállók:

- Máréfalva: székely kapuk megtekintése. A Székelyföld legtöbb székely kapuval rendelkező települése.

- Székelyudvarhely: városnézés. Millenniumi emlékmű, Ferences – templom. Orbán Balázs szobrának megtekintése és a Székely történelmi szoborpark megtekintése.

Látogatás Szejkefürdőn: Orbán Balázs nyaralójának, síremlékének a megtekintése, séta az öreg és restaurált székely kapuk alatt (kapu-skanzen). Látogatás a szejkefürdői Borvízmúzeumban. Rövid séta Székleylengyelfalvára, Orbán Balázs szülőfalujába.

Megálló és tisztelgés (koszorúzás) Tamási Áron farkaslaki síremlékénél. Emlékek, kalauzok, népművészeti és használati tárgyak vásárlása.

Korond. Józsa János kerámikus műhelyének meglátogatása. Szabd 1 órás séta a sátorsorok előtt, népművészeti és emléktárgyak vásárlása.

A Parajdi sóbánya megtekintése, sókristály-vásárlás, borkóstolás a föld alatt. Ima a sóbányába kivájt ökumenikus kápolnában.

Szováta fürdő-és üdülőhely megtekintése.

- A Szovátai Medve-tó keletkezésének magyarázata. Mi a helioterma, miért melegedik fel a tó vize? Fürdőzés a Medve-tóban. Séta a fürdőhely körül, a többi sóstó megtekintése.

Idegenvezető: Kisgyörgy Zoltán, földrajzszakos tanár, geológus mérnök, újságíró.

Itt tartzkodsz: Information Túrautak