Műemlékek

Lemnia

 

<p>Se află la 10 km distanţă în direcţia nordest de Târgu Secuiesc. S-a format prin contopirea satului Lemnia de Jos, de pe terasa largă a Râului Negru şi a satului Lemnia de Sus sau Veneţia, de pe valea pârâului Veneţia.<br />
Biserica fortificată romano catolică datează din epoca medievală, se află pe Muntele Sfântu Mihai dintre Mereşti şi Lemnia. Biserica medievală s-a dărâmat, astfel că în anul 1501 s-a decis construirea unei noi biserici. Aceasta din urmă a fost reconstruită în stil gotic în 1777. Zidurile de apărare sunt din seoclul 17., şi prezintă două bastioane şi un turn deasupra porţii, care în acelaşi timp este şi turnul cu clopot.<br />

Citeşte mai mult...

Estelnic

 

Estelnic se află la 13 km nordest de Târgu Secuiesc, la poalele Munţilor Nemira, în valea pârâului Estelnic.
Biserica fortificată de aici datează din secolul 14., fiind reconstruită în stil gotic la sfârşitul secolului 15, apoi lărgită în 1635 şi renovată în 1724. Marele cutremur din 1802 a adus destule pagube, iar turnul bisericii a fost modificat în 1819, restaurat în 1958. La cutremurul din 1977 au ieşit la iveală fragmente de fresce din secolul 14.

Citeşte mai mult...

Turia

 

Este o localitate medievală, prima ei atestare documentară datează din secolul 14.
În centrul localităţii se înalţă o biserică fortificată, a cărei turnuri şi ziduri au fost desemnate monument istoric. Biserica ridicată în stil romanic a fost completată cu elemente gotice, din care nu a rămas aproape nimic datorită marilor schimbări dinaintea primului război mondial.

Citeşte mai mult...

Braşov

 

Oraşul este situat în colţul sudestic al Ţării Bârsei, la poalele Tâmpei. Timp de secole a fost un bogat oraş comercial, astăzi este al doilea oraş al ţării ca mărime, după Bucureşti. Braşovul a fost cel mai mare şi mai important oraş al saşilor din Transilvania. Adevărata sa dezvoltare a început în 1385, când populaţia, pentru a fi protejată de invaziile turcilor şi tătarilor, a fost mutată în valea Şcheiului înconjurată de munţi înalţi. Tot în această perioadă a început construirea zidurilor defensive şi a Bisericii Negre.

În centrul oraşului se înalţă cea mai mare biserică din Transilvania, Biserica Neagră, măsurând 89 de metri lungime şi 22 de metri lăţime, înălţimea turnului fiind de 65 m. Biserica, iniţial cunoscută sub denumirea de Sfânta Maria a fost ridicată între 1385 şi 1477, în stil neogotic. Numele de astăzi se datorează incendierii oraşului de către Habsburgi în 1689, când pereţii au devenit negri. Incendierea a fost un gest de răzbunare pentru că saşii s-au împotrivit alinierii unei gărzi imperiale. Interiorul este de asemenea impresionant cu stâlpuri dense şi înalte şi cu geamuri gotice. Tot aici se regăseşte o colecţie de mai multe sute de covoare turceşti, donaţia negustorilor locali. Fresca deasupra uşii capelei laterale din nava dreaptă datează din 1476.

Citeşte mai mult...

Sfântu Gheorghe

 

Cel mai mare oraş şi totodată sediul judeţului Covasna. Obiectivul turistic principal este Muzeul Naţional Secuiesc, care cuprinde şi câteva filiale externe: Muzeul Breslelor din Târgu Secuiesc, Muzeul Haszmann Pál din Cernat, Muzeul Etnografic Ceangăiesc din Zăbala, respectiv Muzeul Depresiunii Baraolt. Muzeul Naţional Secuiesc este vizitată din anul 1875. Această instituţie majoră s-a angajat în prezentarea şi cercetarea patrimoniului secuiesc. Anul 1879, ce se vede în sigilul muzeului reprezintă anul în care acesta a intrat în proprietatea comună a secuilor. În prezent este cea mai mare colecţie publică maghiară dinafara Ungariei şi un obiectiv turistic principal.

Citeşte mai mult...

Vârghiş

 

În localitate se află Castelul Daniel, un complex de clădiri din secolele 16–17, cu elemente renascentiste, apoi baroce şi clasiciste. Prima sa atestare documentară datează din 1580. Merită de văzut pervazul uşilor renascentiste, respectiv stema dublă Daniel–Perki din partea frontală. În prezent în castel funcţionează birourile administraţiei locale. Parcul păstrează câteva rarităţi, amintiri ai unui parc dendrologic. Aici vom găsi singurul exemplar din regiune al stejarului piramidal, dar sunt şi doi fagi purpurii, un paltin argintiu, un plop cenuşiu şi un arţar.
(85 km de Valea Seacă, 75 de minute cu maşina)

Citeşte mai mult...

Tălişoara

 

Principalul obiectiv turistic este castelul familiei Daniel, construit în 1609, lărgit şi modificat în 1668, reconstruit în 1884. În trecut a fost înconjurat de un zid de protecţie, a cărui ruine se văd şi astăzi. Biserica de astăzi a fost construită în 1858, iar zidul ei include şi un turn ridicat în 1795. Tot aici este de văzut curia familiei Bethlen.

 

(80 km de Valea Seacă, 70 de minute cu maşina)

 

 

Filia

 

Vechea biserică din Filia a existat din secolul 13., chiar în locul celei de astăzi, construită în anul 1897. Cea veche a fost modificată de mai multe ori, iar în 1897 a fost demolată. În 1848 Áron Gábor a turnat vestitele sale ghiulele în acest loc. Tot aici se pot vedea ruinele fostei biserici şi a satului Dobó din secolele 14–15, respectiv curia Boda, cu acoperiş dublu, construită în stil renascentist în anul 1713.

 

(85 km de Valea Seacă, 75 de minute cu maşina)

 

 

Aita Mare

 

Renumele localităţii se datorează unei personalităţi speciale: János Kriza a fost un pionier în culegerea folclorului secuiesc, poet, lingvist şi episcop unitarian. Casa natală era situată în grădina de lângă parohia unitariană de astăzi. Există o cameră amenajată, conţinând o colecţie Kriza, iar în parcul din centrul localităţii a fost ridicat un bust din bronz cu ocazia aniversării a 180 de ani de la naşterea acestuia.
Biserica fortificată unitariană în stil gotic a fost ridicată în secolul 15, pe axul vechii biserici din epoca romanică. Zidurile de 5 m înâlţime sunt fortificate cu 2 bastioane pe colţuri, construite în secolul 16. Ulterior a fost adăugată un bastion deasupra porţii, pe latura nordică. După marele cutremur din 1802 a fost nevoie de reconstruirea bisericii, iar lucrările au avut loc între anii 1802 şi 1814. Cele 3 bastioane au rămas neacoperite.

 

(71 km de Valea Seacă, 60 de minute cu maşina)

 

 

Băţanii Mici

 

Cel mai important obiectiv turistic este casa memorială Elek Benedek, construită în anul 1896, inaugurată în 1969, la 110 ani de la naşterea şi 40 de ani de la decesul marelui scriitor. Casa nu are etaj, a fost construită după modelul curiilor clasiciste din secolul 19., iar deasupra pridvorului este inscripţionat numele Mari, în memoria soţiei scriitorului.
Apele minerale locale ajung la suprafaţă lângă pârâul Fenyős. În vecinătate se situează peştera cu izvoare minerale Elek Benedek, o adevărată raritate a naturii.

 

(73 km de Valea Seacă, 60 de minute cu maşina)

 

Poian

 

Cea mai veche clădire este biserica. A fost construită în 1760 pentru greco catolici, dar dealungul timpului a intrat în posesia bisericii ortodoxe. A fost restaurată în mai multe rânduri, însă datorită lipsei enoriaşilor astăzi funcţionează doar ca monument istoric.

 

 

(10 km de Valea Seacă, 10 minute cu maşina)

 

 

Târgu Secuiesc

 


Oraşul a devenit binecunoscut datorită străzilor sale unice şi a trecutului legat de activitatea breslelor. Este numit şi oraşul breslelor, deorece meşteşugurile arhaice sunt cele care constituie istoria locului: în trecut au existat nici mai puţin de 11 bresle în interiorul vechiului oraş. Planul oraşului este unic, centrul este înconjurat de mici străduţe, a căror existenţă datează din secolul 15. Apariţia acestora a avut un motiv foarte simplu: odinioară oraşul a fost un loc de târg, în jurul căreia negustorii şi meşteşugarii şi-au instalat corturile, apoi s-au stabilit aici şi în locul corturilor şi-au ridicat casele de locuit. Astfel că din centrul de astăzi pornesc nenumărate străduţe, a căror locuitori sunt în relaţii foarte strânse unii cu alţii, iar în trecut străduţele erau considerate drept ogrăzi comune.


Citeşte mai mult...

Sânzieni

 

Biserica fortificată din Sânzieni se află pe malul stâng al Caşinului, la poalele Muntelui Perkő. Are un plan aproape unic, aşa-numita „foarfecă”, cu patru turnuri la cele patru colţuri şi cu unul la poarta de intrare.

Pe culmea Muntelui Perkő se pot vizita ruinele castelului Tarnóczy, de care se leagă acţiunea romanului Özvegy és leánya a lui Zsigmond Kemény. La partea estică a muntelui se află capela Sfântului István, datând din secolul 13., iar în apropierea acesteia ruinele capelei Sfântului Anton, ridicat de Antal Mikes. La Muntele Perkő are loc la 20 august cel de-al doilea bâlci ca mărime din Transilvania, în onoarea şi memoria regelui Sfântul István.

(6 km de Valea Seacă, 10 minute cu maşina)

 

 

Bretcu

 

Aici s-a născut eroul paşoptist Áron Gábor, la data de 21 noiembrie 1814. Locul casei natale este marcat de o placă comemorială. Statuia dezvelită în 1992 se află în apropierea bisericii romano catolice. Alte obiective: ruinele cetăţii Veneturne la intrarea în Pasul Oituz, vechea biserică gotică, construit din lemn probabil în 1569, iar turnul în 1764. La 2 km de sat, în apropierea fabricii de ţiglă în 1899 a fost ridicat o columnă de 3 m în cinstea reginei Elisabeta.

 

(30 km de Valea Seacă, 40 de minute cu maşina)

 

 

Dalnic

 

Satul natal al marelui Gheorghe Doja, conducătorul răscoalei din 1514. Obiective: curia Berczási, construită în 1885, respectiv biserica medievală reformată în stil romanic, reconstruit în stil gotic la începutul secolului 15., luând forma sa de astăzi în secolul 18.

 

(27 km de Valea Seacă, 30 de minute cu maşina)

 

 

Zagon

 

Itt született 1690-ben Zágoni Mikes Kelemen, Rákóczi hadapródja, majd kamarása, szobra a kastély közelében áll, egykori szülőháza helyén emlékoszlop áll A Mikes-Szentkereszthy-kastély valószínűleg 17. századi eredetű, mai formáját a 18. század elején kaphatta.

 

Táv: Szárazpataktól 44 km-re, 50 perc autóval.

 

 

Chiuruş

 


Satul natal lui Sándor Kőrösi Csoma, marele cercetător oriental şi lingvist. Obiectivele locale cuprind biserica reformată, monument istoric, şi camera memorială Csoma, amenajat în vechea primărie, precum şi replica casei natale a acestuia şi nucii Csoma, ce cresc în curtea casei.

 

(34 km de Valea Seacă, 40 de minute cu maşina)

 

 

Zăbala

gelence

 

Castelul Mikes a fost ridicat în secolul 15. Aici a copilărit până la vârsta de 10 ani Kelemen Mikes din Zagon, secretarul lui Ferenc Rákóczi II. În 1867 castelul a fost reconstruit de către contele Benedek Mikes. Aici s-au născut mai mulţi membri iluştri ai familiei Mikes, în frunte cu contele Imre Mikó, denumit Széchenyi al Transilvaniei. Parcul englezesc de 34 de hectare este o adevărată rezervaţie. În parc se odihneşte generalul contele Kelemen Mikes, căzut la asediul Sibiului, la data de 21 ianuarie 1849.
Tot aici vom găsi una dintre cele mai impresionante biserici fortificate reformate din Trei Scaune, cu tavanul pictat din secolul 18.
Se mai poate vizita Muzeul Etnografic Ceangăiesc, care este o colecţie şi expoziţie unică despre arta populară şi viaţa de zi cu zi a ceangăilor din Moldova. Viaţa tradiţională moldovenească a ceangăilor se poate admira prin porturi populare, produse meşteşugăreşti şi interioare. În aceeaşi curte se poate vizita o colecţie de istorie locală expusă într-o veche casă secuiască.
 www.csangomuzeum.ro
  
(25 km de Valea Seacă, 30 de minute cu maşina)

 

Cernat

Muzeul Haszmann Pál: Materialul etnografic al muzeului prezintă cele mai frumoase elemente din arta populară a Bazinului Trei Scaune: mobilier pictat, cahle de ceramică, textile etc. Clădirea este înconjurată de o secţie în aer liber, care conţine porţile secuieşti reconstruite din zonă, precum şi amintirile arhitecturii populare (case, mori). În curte vom vedea o colecţie impresionantă de stâlpi funerari de piatră şi de lemn şi o colecţie de maşini agricole.

Citeşte mai mult...

Ghelinţa

 

Satul se situează la poalele Munţilor Muşat, Astig, Bonia şi Zarnea, într-un peisaj pitoresc.

Citeşte mai mult...
Itt vagy: Obiective Turistice Monumente